Bedevaart

Klooster en kerk

De eerste stichting van een klooster van de Passionisten buiten Italië was in Ere bij Doornik op 29 juni 1840, als voorpost voor een missionaire werking in Engeland. Enkele tientallen jaren later zocht men naar een plaats voor een nieuwe stichting, en dit werd Kortrijk waar enkele percelen om de hoek van de Veldstraat en de Wandelweg konden aangekocht worden.

Kortrijk - binnenzicht kerk

Op 8 juni 1873 werd de eerste steen van het klooster van Kortrijk gewijd en gelegd door Mgr. Faict, bisschop van Brugge. Klooster en kerk werden toegewijd aan Sint Antonius. De bouw van klooster en kerk werd voltooid in één jaar. In 1995 werd een nieuwbouw toegevoegd aan het bestaande klooster.

Kerk

Retabel

De kerk, in neoromaanse stijl naar een ontwerp van architect Hennebique, werd gebouwd in 1873. De patroonheilige van de kerk is Sint Antonius van Padua. Zijn feestdag wordt elk jaar plechtig gevierd op 13 juni.
De kerk is beschilderd in neogotische stijl, met decoratieve motieven die aangebracht werden met sjablonen. Dit werk werd uitgevoerd door Willem Deumens uit Venlo in de jaren 1894 - 1895.
Aanbidding van het Lam boven het hoofdaltaar. Dit tafereel, evenals de andere op de zijkanten van het hoogkoor, is geschilderd op doek en dan op de muur geplakt. Deze taferelen stellen de zeven smarten van Maria voor, drie aan elke kant, met onder het altaar de kruisafneming in halfverheven beeldhouwwerk.
Het hoogaltaar met het retabel is gebeeldhouwd in witte franse steen en gepolychromeerd. Het werd ontworpen door Charles Delbaere in 1882 - 1885. Ook de beeldengroepen van O.L.Vr. van Smarten en de Pieta zijn van deze kunstenaar.

De brandglasramen in neogotische stijl, geplaatst in 1924, werden vervaardigd door het atelier Osterrath uit Tilft, nabij Luik. De tekeningen en kleuren sluiten goed aan bij het interieur van de kerk.

Grafkapel van Broeder Isidoor

Graftombe

De kapel werd ontworpen door de Kortrijkse architect Emiel Haesbrouck en in 1952 aangebouwd aan de kerk. In dat jaar werd het stoffelijk overschot van Br. Isidoor van het Sint-Janskerkhof naar deze kapel overgebracht. Het rust nu onder de monumentale graftombe in een kleine verzegelde kist. Deze graftombe is gekapt in marmer uit het ' Franse Massif Central'.

brandraam

 

brandraam

 

brandraam

         
brandraam  

brandraam

 

brandraam

De brandramen werden ontworpen door Michel De Loore uit Gent en stellen enkele facetten voor uit het leven van Br. Isidoor: meester in de zondagsschool, de boer en zijn os,  godsvrucht tot O.L.Vrouw en St. Jozef,  kloosterprofessie,  en dood.

Beeld van Broeder Isidoor

Beeld Br. Isidoor (Oda Swagemakers)

  

Gekapt uit Franse steen door Oda Swagemakers, zuster benedictines. Dit beeld straalt de innerlijke rijkdom van Br. Isidoor uit: zijn eenvoud en nederigheid, zijn goedheid en mildheid, zijn taak als broeder in tuin en keuken. Het is een beeld van Broeder Goed, zoals hij door de mensen werd genoemd.

Links van de graftombe hangt een schilderij van de zalige, geschilderd naar de foto van zijn identiteitskaart. Aan de andere kant van de kapel hangt een kastje met kopies van enkele van zijn brieven, het passionistenteken, het professiekruis en enkele foto's.

Het Jaarfeest van de zalige Br. Isidoor wordt elk jaar gevierd op de eerste zondag van oktober, met een gebedsdienst om 14.00u. en een  plechtige eucharistieviering om 15.00u. Hierover meer in 'nieuws'

Het bijzondere aan de bedevaartplaats van de passionisten in Kortrijk is dat ze in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een drievoudige beleving van volksvroomheid: de verering van broeder Isidoor uiteraard, maar ook de verering van de heilige Antonius van Padua, patroonheilige van de kerk, en de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


Lourdesgrot

Lourdesgrot

Wanneer u de kerk verlaat en rechts de Veldstraat inslaat, komt u na enkele tientallen meters bij de Lourdesgrot: een oase van stilte en rust. De jubelgrot werd ingehuldigd op 11 februari 1908.

In de muren van de grot zijn ommegangskapelletjes aangebracht van de zeven smarten van Maria.

De grafsteen van de zalige Br. Isidoor werd eveneens in deze ruimte geplaatst. Deze grafsteen stond oorspronkelijk op het Sint-Janskerkhof, geplaatst op het graf van Br. Isidoor na de eerste opgraving van zijn stoffelijk overschot tot aan de overbrenging in 1952 naar de grafkapel in de Sint-Antoniuskerk.

De winkel in de grot is open van 9.00u. tot 12.00u. en van 13.00u. tot 17.00u, behalve op de vrijdag en op hoogdagen. De grot zelf is gans de dag toegankelijk

In de winkel zijn te verkrijgen: beelden en medailles van Br. Isidoor, ook van andere volksheiligen; noveenkaarsen, rozenkransen en andere religieuze voorwerpen.

Geboortehuis

Geboortehuis

Veel mensen besluiten hun bedevaart naar Kortrijk met een bezoek aan het geboortehuis van broeder Isidoor in Sint Gilles-Waas. Dit huisje biedt u nog een duidelijk beeld van het huiselijk leven van de tijd van toen. U komt er door de E 17 richting Antwerpen te nemen. U neemt afrit nr.15 (Sint-Niklaas) en rijdt tot het centrum van de stad. Daar neemt u richting Nieuwkerken-St GillisWaas. Een bord geeft aan waar het geboortehuis zich bevindt.

naar boven

Passionisten - Wandelingstraat 33 - 8500 Kortrijk
designed by Inside Parts